Egyéni mobilitás

Aktuális ügyekKulcstényezők a parkolási rendszerek megváltozásában

Az egyéni mobilitás átalakulásakombinálva az elektromobilitás terjedésévelkomoly hatással lehet a városi parkolási rendszerek kihasználtságára. A trendek ma még közel sem egyértelműek, egyelőre csak feltételezések és kezdeti tanulmányok vannak.

A változás egyik mozgatója tulajdon iránti igény csökkenése és a használat iránti igény erősödése. Előbb utóbb mindenképp szükséges lesz annak behatárolása, hogy pl. egy autómegosztási rendszer mennyire fogja visszavetni a privát autók iránti keresletet? Mennyivel csökkenhet – ennek következtében – a forgalomban lévő autók száma? Mert mindezek hatással vannak a jelenleg működő parkolási rendszerekre is.
Önvezető autók parkolása

Az Európai Parkolási Szövetség értesülései szerint, az önvezető autók a nagyvárosi utakon előreláthatólag 2030 előtt nem fognak megjelenni. Ennek oka, hogy a városias környezetben rengeteg “apró” akadály van – fekvőrendőrök, beszűkülések, busz és villamosmegállók, taxi drosztok, rakodó helyek, mozgáskorlátozott helyek, forgalomtól elzárt területek, stb. – amit ezeknek a járműveknek fel kell tudnia ismerni és ki kell tudni kerülni.

A városon kívül az önvezető autózás már néhány éven belül realitássá válhat. A TESLA-ban már ma is létezik ilyen funkció.

Autómegosztó flották parkolása

Nagy változást hozhat a parkolóhely szükségletek tervezésében az autómegosztó (car-sharing) flották elterjedése. Egyes becslések szerint az autómegosztás lényegesen csökkentheti a forgalomban lévő autók számát. Egy autómegosztó flottában futó autót a nap több mint 12 órájában használnak, ellentétben egy normál autóval, ami alig 2-3 órát mozog egy nap.

Az autómegosztó rendszerek miatt csökkenhet a forgalomban lévő autók száma, ami a parkolási igények visszaeséséhez is vezethet. Mindezek pedig a tartósan használaton kívüli parkolóhelyek más célú felhasználását kezdik körvonalazni.

Lehet pl. miniparkot is csinálni egy parkolóhelyből, mint ahogy ezt az International Parking Day-en meg is teszik, íme:

parkingday

Témába vágOlvasson bele a kapcsolódó blogbejegyzésekbe
Érintett az Egyéni mobilitási témában? Együttműködne?Keressünk közösen kapcsolódási pontokat!
Vegye igénybe tanácsadási szolgáltatásunkat!

[contact-form-7 id=”1925″]

[efb_likebox fanpage_url=”Http://www.facebook.com/smartparkinghu” fb_appid=”1667163433586903″ box_width=”300″ box_height=”400″ responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”1″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ locale=”HU”]

Rólunk mondták

Blogbejegyzések

Tapasztalt SmartCity szakértőt keres?

Close