Budai várnegyedBudai várnegyed parkolási rendszerének modernizációja

Client
Budavári Kapu Kft.
Date
2012. január
Services
Piackutatás, Közbeszerzés
Our Role
Projekt elemzés, Műszaki tanácsadás

2012-ben a Budavári Önkormányzat úgy döntött, hogy modernizálni szeretné a várnegyed parkolási rendszerét. Mivel kiemelt jelentőségű turisztikai desztinációról van szó – ami egyben a világörökség részét is képezi – piaci tanulmányt késztettünk. A felmérés célja a rendszert használók preferenciáinak megismerése volt. Érdekes volt látni, hogy egy ilyen kis területen hányféle “felhasználói” érdekre kell tekintettel lenni. A budai várnegyed parkolási igényeinek elemzése világosan láttatja, hogy kivétel nélkül egyéni élethelyzetek határozzák meg a parkolási szokásokat.

A felmérést megvitatta az önkormányzat képviselő testülete, majd később közbeszerzési eljárás keretében új parkolási technikai technológia került telepítésre a várba. Az új rendszer integráltan képes kezelni a legkülönfélébb parkolási igényeket. Míg Budapest többi részein a technológia szab határt a rendeletalkotásnak, a várba telepített parkolási technológia kiszolgálja azt. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha valakinek pl. egyedi parkolási igénye volna azt a parkolási rendszer akár automatikusan is tudja kezelni. Ellentétben a Budapest többi részén található hagyományos pénzbedobós parkoló automatákkal.

A Budai várnegyed parkolási szempontból Budapest egyik legkomplikáltabb területe. Az inhomogén felhasználói igényeket kellett egységes és jól működő rendszerbe összefogni.

Kérdések, amire a választ kerestük:

  • Milyen megoldást szeretnének a várban lakók?
  • Milyen igényik vannak a várban működő szervezeteknek?
  • Milyen problémáik vannak a BKK-nak?
  • Mi legyen a turista- és városnéző buszokkal?
  • Hogyan kezeljék a taxikat?
  • Milyen igényi vannak a rendészeti szerveknek, tűzoltóságnak, mentőknek?

Körülbelül egy hónapos felmérés során végigjártuk az érintetteket és mindazokat a szempontokat, amiket a megrendelő fontosnak tartott megvitattuk velük. Az eredmények azt mutatták, hogy a várnegyed parkolási rendszerének számtalan kritériumnak kellene megfelelnie. ezeket a szempontokat értékeltük és javaslatainkkal együtt ajánlásba foglaltuk a megrendelő részére. Később ez alapján közbeszerzési eljárás kiírására került sor.

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon most vagy, kérjen ajánlatot online.

Tapasztalt SmartCity szakértőt keres?

Close