Parkolásbiztonság

Aktuális ügyekA parkolási létesítmények biztonsága egyre inkább fontossá válik

A zárttéri parkolókban viszonylag kis helyen igen nagy számú autó található, ami vonzza a vagyon elleni bűncselekmények lehetséges elkövetőit, akik kihasználják az autótulajdonosok hanyagságából vagy figyelmetlenségéből adódó lehetőségeket.

Jellemző bűncselekmények a gépkocsifeltörés, gépkocsilopás, rongálás, vagy az autó valamilyen tartozékának eltulajdonítása. A statisztikai adatok ugyan azt mutatják, hogy az utóbbi időben az autólopások száma csökkent, ez azonban nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni: a rendet fenn is kell tartani.
Biztosítás és kockázatkezelés

Egy parkolási létesítmény megfelelő biztosítása különös kockázatokat rejt. Speciális tényező, hogy nem csak az épület milliárdos értékével összefüggő kockázatokat kell lefedni: nem szabad elfelejtkezni a bent parkoló járművek által képviselet vagyoni értékről sem.

Egy kb. 300-400 férőhelyes garázsban teljes kihasználtság mellett 3-4 millió forintos átlagárral számolva – a bent parkoló autók összértéke könnyen túllépheti az 1 milliárd forintot. Egy káresemény esetén a veszteség, így óriási lehet. Az káreseményeket bekövetkezésit minimalizálni csak pro-aktív módon, hozzáértő kockázatkezeléssel lehet.

Őrzés-védés

A parkolási létesítmények élőerős védelme az első számú „fegyvertény” a közterületen való parkolással szemben. Akinek már lopták el autóját az utcáról, annak egy őrzött garázs kézenfekvő választás lehet.

A biztonsági személyzet feladatai azonban az őrző-védő tevékenységben nem merülnek ki teljesen. Egy garázs elég „üres” tud lenni, így ha az ügyfélnek problémája van előfordulhat, hogy nem tud kihez fordulni. Kulcsfontosságú tehát, hogy egy ne hagyjuk egyedül az ügyfelet, a személyzet jelenlétét – annak az alapfeladatain túl – szociális tényezők is indokolják.

Video megfigyelő rendszerek

A parkolási IT rendszerhez szorosan kapcsolódó CCTV kamera rendszer egy garázs biztonsági rendszerének alappillérét képezi. A kamera rendszer lényege ma már nem csak az, hogy mindent rögzítsen, hanem az is, hogy ezt jó minőségben, könnyen visszakereshető módon tegye. egy videofelvétel rengeteg információt tartalmaz, amit manuálisan feldolgozni szinte lehetetlen. Az intelligens megoldások elemzéseket végeznek a videóban, hangot is rögzítenek, kiszűrik a gyanús eseményeket, számolják az embereket, vagy akár az arcot is felismerik.

Garázs- és biztonsági kapuk

A garázs bejáratához telepített garázskapuk a bent parkoló járművek megvédésének első vonalát képezik. A parkolásbiztonság fenntartásának első és legfontosabb eszköze a garázskapuk felszerelése és éjszakai zárva tartása. Gyakran fordul elő, hogy az ügyfelek a személybejáró helyett mégis inkább a rámpán, a gépkocsi be- vagy kijáró felől közelítik meg a garázst. Ha mindez éjszaka történik az komoly gyanúra adhat okot, hiszen egy biztonságra ügyelő garázsban a személybejárat csak bérlettel vagy parkolójeggyel nyitható. Az parkolásbiztonság növelése érdekében éjszaka a garázs teljes egészében zárni kell. Zárt garázsban az őrző-védő feladatok is könnyebben láthatók el.

Fizikai belépésvédelem

Egy parkoló megvédésére szolgáló legkomolyabb eszköz a bejáratok elé telepített mozgatható úttorlasz, (roadblocker). Ezek az eszközök minden körülmények között megállítják az ártó szándékkal vagy illetéktelenül behajtani akaró autókat! Teszik ezt akár olyan áron is, hogy a behatolni akaró járműben maradandó sérülést okoznak vagy akár össze is törik azt. Az eszköz feladata, hogy megakadályozza a parkolóba való belépést és ott bűncselekmény vagy más tömegszerencsétlenség okozását.

Alvázkamera

Szintén komoly védelmi eszköz az gépjárművek alvázának ellenőrzésére szolgáló alvázkamera. (UVIS – Under Vehicle Inspection System) Ennek segítségével a parkolóba behajtó autók alvázára esetlegesen felerősített robbanószerkezeteket lehet könnyen észrevenni.

Passzív biztonság

Kevesen gondolják, de az üzemeltető olyan egyszerű dolgokkal is sokat tehet egy garázs biztonságának növelés érdekében, mint a világítás felkapcsolása. A félhomály alkalmat termet az autófeltörésre, az autólopásra, nem is beszélve a személyek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. Szintén javítható egy garázs passzív biztonsági szintje, ha megfelelő módon ki vannak táblázva a garázs egyéb helyiségei is: lift, lépcsőház, kijáratok, szintek, fizetési pont, illetve, hogy a garázsban videomegfigyelő rendszer működik. Jó megoldás, ha kiírjuk, hogy vész esetén milyen irányba kell menni.

Témába vágOlvasson bele a kapcsolódó blogbejegyzésekbe
Érintett a Parkolásbiztonsági témában? Együttműködne?Keressünk közösen kapcsolódási pontokat!
Igényelje tanácsadási szolgáltatásunkat!

[contact-form-7 id=”1925″]

[efb_likebox fanpage_url=”Http://www.facebook.com/smartparkinghu” fb_appid=”1667163433586903″ box_width=”300″ box_height=”400″ responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”1″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ locale=”HU”]

Rólunk mondták

Blogbejegyzések

Tapasztalt SmartCity szakértőt keres?

Close